Vilket land dricker mest kaffe?

Vi svenskar älskar vårt kaffe, men dricker vi mest kaffe i världen? Kolla på kartan längre ner för att se hur många kilo kaffe varje land dricker per person och år. 

Här nedan följer också lite spännande information om kaffekonsumtion i Sverige och globalt.

Fakta om kaffe och svenskarnas kaffevanor

Att kaffe är en viktig del av vår kultur är nog de flesta eniga om. Allt sedan kaffet först kom till Sverige på 1600-talet har den svarta drycken fått oss att umgås och hålla oss pigga.

Över seklerna blev kaffe ett givet inslag i fler och fler sammanhang. Kyrkokaffe, folkrörelser, och ökad världshandel fick oss att hälla i oss kaffe som aldrig förr. Idag konsumerar vi hela 8,2 kg kaffe per person och år. Utslaget på alla svenskar (även barn och de som inte dricker kaffe) blir det ungefär 3,2 koppar per person och dag. Detta får oss att hamna i topp 10 när det kommer till kaffedrickande i världen. Dock är det ett grannland som leder ligan över högst kaffekonsumtion i världen.

Kaffesort och kultur avgör hur mycket kaffe som dricks

Hur mycket kaffe som krävs för att göra en kopp kaffe varierar och påverkar hur kaffekonsumtionen ser ut globalt. I kaffeländer som exempelvis Italien, där espresso är favoritsorten, kan man mycket väl dricka fler koppar per dag än i till exempel Tyskland, där man främst dricker bryggkaffe. Kaffekonsumtionen blir ändå högre i Tyskland då det krävs mer kaffe för att brygga en kaffe än till en espresso. Tittar man på topplistan över världens främsta kaffedrickare ser man att bryggkaffe är den dominerande kaffesorten.

Förekomsten av kaffemaskiner på jobbet och särskilda pauser avsedda för kaffedrickande under arbetstid gör också att vi i Sverige dricker mycket kaffe.

Kaffeproduktion och kaffedrickande

Kaffe är världens näst största exportråvara och omsätter miljarder varje år. Det mesta kaffet odlas i Syd- och Centralamerika (som det mesta av vårt kaffe), men även länder som Vietnam och Indonesien är stora producenter. 

Generellt kan man säga att de platser där kaffet växer inte är samma platser där kaffet dricks. Det mesta går på export till Europa och Nordamerika. Undantaget är Brasilien som inte bara är världens största producent av kaffe – de är också stora kaffedrickare med ca 6 kg per person och år. 

På senare år har också traditionella te-länder som Kina och Ryssland fattat tycke för kaffe. Kina har till exempel fyrdubblat sin kaffekonsumtion på bara tre år. Hur detta kommer påverka tillgången på kaffe i framtiden återstår att se. 

Läs även: Fem tips – Förvara kaffet rätt och få ett godare kaffe.

Finland dricker mest kaffe i världen

Det sägs att var man än kommer i Finland så står det en kaffetermos. Hur det är med den saken låter vi vara osagt. Däremot talar siffrorna sitt tydliga språk. 12 kg per person och år gör Finland till det absolut mest kaffedrickande landet i världen, följt av Norge, Island, Danmark och Nederländerna. Sverige hamnar därmed på sjätte plats. 

Att de nordiska länderna toppar listan över världens främsta kaffedrickare är föga förvånande. En utbredd fikakultur i kombination med kyla och mörker skapar ett enormt behov av koffein och värme. 

När det kommer till icke-europeiska länder är det endast Kanada som hamnar på topp 10, med 6,5 kg per person och år.

Nyfiken på hur mycket kaffe som dricks i olika länder? Håll muspekaren över landet för att se hur många kilo kaffe varje medborgare dricker per år.