Kaffe och koffein – så här optimerar du ditt kaffedrickande

Att kaffe påverkar kropp och sinne har varit känt sedan antiken. Till att börja med verkar koffeinet i kaffet så att du känner dig pigg och alert. Men för mycket kaffe kan också få dig att känna dig stissig och darrig. För att lära dig hantera det underbara koffeinet i kaffe är det viktigt att du hittar rätt antal koppar för dig. 

För oss på Gåshaga handlar kaffe om njutning. Därför har vi samlat lite information om kaffe och koffein som är tänkt att hjälpa dig hitta en bra balans på ditt kaffedrickande.

Vad är koffein och hur påverkar det koppen?

Koffein är en liten molekyl som förekommer naturligt i en del växter, till exempel kaffebuskar (lär dig mer om kaffeodling). Att folk känner en uppiggande effekt av kaffe beror på att ämnet koffein binder receptorer som är avsedda för Adenosin – en molekyl som gör att vi känner oss trötta. Med koffein i kroppen är med andra ord receptorerna blockerade och känslan av trötthet uteblir.

Hur mycket koffein innehåller kaffe?

Koffeinhalten i kaffe skiljer sig åt från kaffesort till kaffesort. Också styrkan på ditt kaffe och mängden mjölk påverkar hur mycket koffein du får i dig. Du kan också få i dig koffein från andra håll än bara kaffe, till exempel från te, varm choklad och energidryck. 

I tabellen ser du mängden koffein per 1 dl dryck.

Hur många koppar kaffe kan jag dricka per dag?

Hur man reagerar på kaffe skiljer mycket åt från person till person. Vissa kan utan problem hälla i sig flera koppar kaffe sent på kvällen utan att detta påverkar sömnen det minsta. Andra får hjärtklappning och darr på hand redan efter en påtår. Om du är en person som lätt får huvudvärk eller illamående av kaffe bör du tänka på att inte dricka kaffe på tom mage eller när du ätit för lite.

Livsmedelsverket har inga direkta riktlinjer när det kommer till antal kaffe per dag. Dock avråder de från att dricka fler än 16 koppar per dygn. När du kommer upp i över 20-30 koppar börjar det dock bli farligt på riktigt. Viktigt att tänka på är att koffein trots allt är ett gift som kan vara skadligt för hälsan i för höga doser. 

När det kommer till gravida så finns det dock tydliga rekommendationer på hur mycket kaffe man bör dricka per dag. Max 200 mg, eller 2-3 koppar, är rådet från Livsmedelsverket och MVC.

När på dagen är det bäst att dricka kaffe?

Vill man se till att inte drabbas av stissighet kan det vara klokt att portionera sitt kaffedrickande över dagen. De flesta börjar dagen med en kopp kaffe hemma vid frukostbordet. Sedan blir det en kopp till när man kommit till jobbet. En kopp efter lunchen är standard. Och så ytterligare en kopp till trefikat – och plötsligt är man uppe i fyra-fem koppar. 

Vill du dra ner på antalet koppar men ändå maximera effekten av kaffet ska du skippa den första koppen direkt efter du vaknat. Vänta med kaffe tills du är på jobbet (09.30-11.00). Ta sedan nästa kopp runt 13.30 och dagens sista kopp runt 17-snåret. På så vis följer du kroppens naturliga kortisol-kurva, utan att rubba din dygnsrytm eller öka din tolerans. 

Givetvis gäller detta råd inte dem som är känsliga för koffein.

Hur länge stannar koffein i kroppen?

Halveringstiden för koffein är mellan 3-7 timmar, detta skiljer sig från individ till individ. När man pratar om hur länge koffein stannar i kroppen används uttrycket halveringstid för koffein eftersom det inte bryts ner linjärt. Halveringstiden är istället tiden det tar för hälften av koffeinet att brytas ner i kroppen. 

Du ska alltså inte underskatta förmiddagskaffet!

Kan man bli immun mot koffein?

Nej, det går inte att bli immun mot koffein. Däremot kan du bygga upp en hög tolerans mot ämnet i fråga.

Ju mer kaffe du dricker, desto mindre effekt kommer du få av koffeinet. Anledningen till detta är att kroppen ökar sin produktion av adenosin-receptorer om dessa blockeras. Detta leder i sin tur att du behöver mer koffein för att uppnå samma effekt. 

Därför är det vanligt att personer med hög tolerans som slutar att dricka kaffe ofta får huvudvärk och andra besvär. Dock är detta snabbt övergående och toleransen sjunker snabbt ner till normala nivåer igen. 

Beställ kaffe från Gåshaga Kafferosteri.