Kaffe är nyttigt! 12 skäl till att dricka kaffe varje dag

Att kaffe är gott är något de flesta är överens om, men visste du att kaffe även kan få dig att må bättre? Här listar vi 12 fördelar med att dricka tre till fem koppar kaffe varje dag. Om du inte dricker kaffe till vardags så är det hög tid att du lär dig.

DU BLIR GLADARE OCH FRISKARE AV KAFFE

Kaffe är en naturlig källa till antioxidanter som är ett ämne som får din kropp att hålla sig frisk. Antioxidanter har också fördelen att de får dig på bra humör. Studier visar även att kroppen har lättare att ta upp antioxidanter från kaffe än till exempel grönsaker. Detta gör kaffe till den vanligaste källan till antioxidanter i västvärlden. Hur vill du ha ditt kaffe?

KAFFE HJÄLPER TILL ATT FÖREBYGGA DEPRESSION

Att kaffe är en källa till glädje påminns vi om varje morgon. Men faktum är att kaffe faktiskt kan förebygga psykisk ohälsa som till exempel depression och ångest. Enligt en amerikansk studie har koffein en märkbart positiv effekt på vårt välmående. Resultatet visar att risken för depression minskar ju mer koffein du konsumerar. Så ta en kopp till för säkerhets skull!

KAFFE ÖKAR INLÄRNINGSFÖRMÅGAN

För många av oss funkar inte hjärnan förrän vi fått i oss dagens första kopp. Först med lite koffein i systemet kan vi tänka klart, lära oss saker och ta oss an dagens utmaningar. Anledningen till detta är att koffeinet blockerar ämnen som får oss att bli trötta, samtidigt som det stimulerar funktioner i hjärnan som till exempel minnet. Med andra ord har du större chans att lära dig nya saker efter du druckit kaffe.

DU FÅR UT MER AV TRÄNINGEN MED KAFFE

Att ta en kopp java innan träningen kan, enligt forskarna, förbättra din prestation med upp till 12%. Skälet till detta stavas adrenalin. När du dricker kaffe utsöndras adrenalin vilket får din kropp att lägga in en extra växel gällande fysisk uthållighet. 

Kaffe skickar också signaler till kroppen att göra sig av med fettsyror, vilka förvandlas till energi under träningen. Denna extra energi gör i sin tur att du orkar mer – både på gymmet och på jobbet.

KAFFE INNEHÅLLER MASSOR AV NYTTIGA ÄMNEN

Kaffebönor innehåller massor av nyttiga vitaminer och mineraler som våra kroppar behöver för att må bra. Men du behöver inte äta råa bönor för att få i dig dem  – det räcker att dricka kaffe! En kopp kaffe innehåller 11% av RDI av vitamin B2 och 6% RDI av B5. Unnar du dig 5 koppar per dag har du redan fått i dig en stor del av ditt dagliga dos av B2. Utöver vitaminer är kaffe också rikt på magnesium, kalium och niacin.

KAN FÖREBYGGA RISKEN ATT DRABBAS AV DIABETES

Forskarna vid Chalmers har i en studie kunnat visa att personer som dricker två till tre koppar kaffe per dag minskar risken att drabbas av Typ 2-diabetes med upp till 60%. En intressant detalj i studien är att det endast gäller bryggkaffe. De som föredrar kokkaffe kan med andra ord inte njuta dessa fördelar.

KAFFE GER DIG MER ENERGI OCH GÖR DIG PIGGARE

Denna fördel är så självskriven att den egentligen inte behöver vara med på listan. Men faktum att just koffein, detta lilla ämne, är den främsta orsaken till att världen håller sig rullande är svår att ta in. Mer om kaffe och koffein kan du läsa om här.

KAN MINSKA RISKEN ATT DRABBAS AV ALZHEIMERS

Mycket forskning har gjorts för att kartlägga kaffets nyttiga effekter på hälsan – och nya fördelar upptäcks hela tiden! I denna finska studie kan vi till exempel läsa om att kaffedrickare över har en lägre risk att drabbas av Alzheimers än de som avstår kaffe. Alzheimers är obotligt och leder i många fall till att man utvecklar demens. Även om pensionsåldern känns långt borta så skadar det inte att unna sig en påtår redan nu. 

KAFFE KAN HJÄLPA TILL ATT FÖREBYGGA CANCER

Cancer hör till våra vanligaste dödsorsaker, och drabbar i snitt var tredje svensk. I dagsläget finns inget botemedel mot cancer, och alla kan drabbas. Dock kan ändrade kost- och levnadsvanor ha en viss inverkan.

Forskning visar på att personer som inte dricker kaffe löper en 40% högre risk att drabbas av levercancer jämfört med kaffedrickare. Vidare minskar risken för tarmcancer om du dricker 4 till 5 koppar per dag.

KAFFEDRICKARE LEVER I REGEL LÄNGRE

I en internationell studie publicerad i Annals of Internal Medicine, där en halv miljon européers livs- och kaffevanor kartlades, kunde forskarna se ett samband mellan dagligt kaffedrickande och minskad risk att dö i förtid.

KAFFE KAN HJÄLPA DIG ATT GÅ NER I VIKT

Koffein har visat sig öka vår ämnesomsättning med upp till 11%. Som om detta inte vore nog  hjälper koffeinet också till att utsöndra fettsyror i kroppens fettvävnader. Det är med andra ord inte konstigt att de flesta bantningsmedel på marknaden innehåller koffein i någon form. Dock smakar bantningspreparat inte på långa vägar lika gott som kaffe.

KOFFEIN KAN FÖREBYGGA PARKINSONS SJUKDOM

Bär du på genen GRIN2A och dricker stora mängder kaffe? Grattis! Koffeinet i kombination med din genuppsättning gör nämligen att du löper mindre risk att drabbas av Parkinsons. Även hos kaffedrickare utan den specifika genen var riskerna märkbart lägre än hos personer som inte drack kaffe. 

Beställ kaffe från vårt kafferosteri på Lidingö