5 tips – Förvara kaffe rätt och få ett godare kaffe

Kaffe är en färskvara och ska konsumeras därefter. Det spelar ingen roll om du har det allra finaste specialkaffet eller ett massproducerat kaffe om du inte lär dig förvara kaffet på rätt sätt. Bönornas smak är som bäst ett par dagar efter rostning. Detta är för att många av de smaker som associeras med kaffe är flyktiga oljor som bryts ner över tid. När några veckor passerat har bönorna börjat tappa i smak och kommer gradvis bli mer och mer smaklösa. Man kan inte stoppa kaffets stelningsprocess helt och hållet men man kan lära sig att förvara kaffet rätt för att få det att hålla längre.

1 | Köp hela bönor

Hela bönor som man maler själv håller längre och är att föredra framför färdigmalda bönor så att investera några slantar på en kaffekvarn är en bra start.

2 | Akta för syre

Kaffets fiende nummer ett är syre. Bäst är att förvara kaffet i originalförpackningen med en påsklämma. Om du vill ha en snyggare förvaring fungerar en vanlig glasburk med tätslutande lock alldeles utmärkt.

3 | Undvik kylskåp

Många tror att kaffet bäst förvaras i kylskåpet då den låga temperaturen hjälper till att bromsa förstelningsprocessen. Detta stämmer och kylan i sig är inte skadligt för kaffet, däremot kan fukten ställa till det. Dessutom är de stora temperaturväxlingarna, som kommer av att man tar ut och in kaffet, mer skadligt för bönorna än om man väljer att förvara dem i rumstemperatur hela tiden. Bönorna trivs därför bäst i en torr miljö med jämn temperatur.

4 | Ej solljus

Undvik att placera kaffet i solljus då det påskyndar stelningsprocessen. Om du förvarar kaffet i en glasburk, se till att den inte står i närheten av ett fönster eller allra helst, placera den i skafferiet.

5 | Inga stora temperaturväxlingar

Bönorna mår som bäst av att förvaras på en plats med en så jämn temperatur som möjligt. Därför är det bäst att titta en plats som håller vanlig rumstemperatur. Undvik platser där temperaturen växlar såsom överskåpet till kyl och frysen eller i närheten av ugnen. Ska bönorna ligga under en längre period kan man frysa kaffet långt in i frysen där det är torrt och utan större temperaturväxlingar.