Många tror att kaffet kommer från Sydamerika och idag stämmer den uppfattningen ganska bra, mycket av dagens kaffe odlas där. Men enligt myten var det i Afrika som kaffet först upptäcktes.

I de etiopiska bergstrakterna levde, för ca 1500 år sedan, en herde som hette Kaldi. Han tyckte en dag att hans getter uppförde sig underligt. De hoppade omkring och var ovanligt fulla av energi. Snart uppenbarade sig förklaringen för Kaldi. Getterna hade ätit röda bär från en buske och han insåg att det var dessa bär som gjort getterna pigga. Han skyndade då till ett munkkloster där han berättade för klostrets abbot om bären. Abboten lyssnade på Kaldis berättelse och bestämde sig för att själv undersöka de magiska bären. Han plockade några röda bär från busken, slog hett vatten över dem och drack sedan drycken. Abboten blev inte så lite förvånad när han märkte att han blev så pigg att han kunde hålla sig vaken flera timmar längre än vanligt. Abboten började därefter bjuda munkarna på drycken för att  de skulle hålla sig vakna under de långa aftonbönerna.

Klostret fick snart namnet “Det vakna klostret” på grund av denna fantastiska dryck. Om historien är sann går förstås inte helt säkert att veta, men om så är fallet så är Kaldi och getterna samt abboten och munkarna världens första kaffedrickare.

testa gåshaga på jobbet gratis i två veckor!

Fyll i dina uppgifter nedan så berättar vi mer.