frukost med gåshaga kafferosteri

Inspiration

Förvara kaffet rätt

Förvara kaffet rätt

fem tips - förvara kaffet rätt och få ett godare kaffe

Kaffe är en färskvara och ska konsumeras därefter. Det spelar ingen roll om du har det allra finaste specialkaffet eller ett massproducerat kaffe om du inte lär dig förvara kaffet på rätt sätt. Bönornas smak är som bäst ett par dagar efter rostning. När några veckor passerat har bönorna börjat tappa i smak och kommer gradvis bli mer och mer smaklösa. Man kan inte stoppa kaffets stelningsprocess helt och hållet men man kan lära sig att förvara kaffet rätt för att få det att hålla längre.

1. köp hela bönor

Hela bönor som man maler själv håller längre och är att föredra framför färdigmalda bönor så att investera några slantar på en kaffekvarn är en bra start.

2. Skydda bönorna från syre

Kaffets fiende nummer ett är syre. Bäst är att förvara kaffet i originalförpackningen med en påsklämma. Om du vill ha en snyggare förvaring fungerar en vanlig glasburk med tätslutande lock alldeles utmärkt.

3. undvik kylskåp

Många tror att kaffet bäst förvaras i kylskåpet då den låga temperaturen hjälper till att bromsa förstelningsprocessen. Detta stämmer och kylan i sig är inte skadligt för kaffet, däremot kan fukten ställa till det. Dessutom är de stora temperaturväxlingarna, som kommer av att man tar ut och in kaffet, mer skadligt för bönorna än om man väljer att förvara dem i rumstemperatur hela tiden. Bönorna trivs därför bäst i en torr miljö med jämn temperatur.

4. varning för solljus

Undvik att placera kaffet i solljus då det påskyndar stelningsprocessen. Om du förvarar kaffet i en glasburk, se till att den inte står i närheten av ett fönster eller allra helst, placera den i skafferiet.

5. undvik stora temperaturväxlingar

Bönorna mår som bäst av att förvaras på en plats med en så jämn temperatur som möjligt. Därför är det bäst att titta en plats som håller vanlig rumstemperatur. Undvik platser där temperaturen växlar såsom överskåpet till kyl och frysen eller i närheten av ugnen.

förvara kaffe
Specialkaffe

Specialkaffe

specialkaffe

Specialkaffe är ett kaffe som odlats och skördats för hand under ideala förhållanden, utan bekämpningsmedel. Kaffet ska vara spårbart hela vägen från odling till butik.

För att få bästa möjliga kvalitet på kaffet och minimera defekter på bönorna sker processen att förädla kaffebär till råkaffe med största möjliga omsorg. Bönorna ska därefter rostas långsamt i små omgångar, så kallat slow-roast. 

Slutligen ska kaffet uppnå minst 80 poäng på Speciality Coffee Association of Americas 100-gradiga koppningsprotokoll. Där bedöms kaffet efter kategorierna smak, arom, eftersmak, kropp, syra, likformighet, smakbalans, ren kopprofil, sötma samt en tionde övergripande kategori. Endast en bråkdel av allt kaffe som produceras uppnår denna höga kvalitet.

Allt kaffe som lämnar vårt rosteri är ett ekologisk specialkaffe av högsta kvalitet.

Kaffedrycker

Kaffedrycker

kaffedrycker

Vad är egentligen skillnaden mellan en caffe latte och en latte macchiato?
Här får du en tydlig beskrivning av våra vanligaste kaffedrycker.

Espresso

espresso

En enkel espresso görs vanligen genom att man doserar ca 7-9 gram espressokaffe som sedan packas lagom hårt. Därefter pressas ca tre cl vatten igenom kaffet under loppet av ca 20-30 sekunder.

cappuccino

cappuccino

En enkel eller dubbel espresso som fylls upp med enkrämig blandning av mjölk och skum.

Kaffe Latte

caffe latte

Varmskummad mjölk med espresso. Om ett glas delas på 10 delar bör proportionerna vara; 2 delar espresso, 7 delar mjölk, 1 del skum.

Espresso macchiato

caffe cortado

En espresso toppad med extra krämig, skummad mjölk.

bryggkaffe

americano

En enkel eller dubbel espresso som späds ut med varmt vatten.

Latte Macchiato

latte macchiato

Latte macchiato är ett glas skummad mjölk som toppas med en espresso, till skillnad från Espresso Macchiato är det här mer mjölksmak och mindre kaffesmak. Man kan säga att Latte Macchiato är en svagare Caffe Latte.

Cappuccino

Från böna till kopp

från böna till kopp

Kaffeodling

1. odling

För att odla kaffe krävs ett varmt klimat och därför odlas kaffe mest i länderna runt ekvatorn. De två vanligaste kaffesorterna är Robusta och Arabica där arabica står för ca 60% av all kaffeproduktion i världen. Vårt kaffe är ett så kallat specialkaffe. Speciellt utvalda arabicabönor av högsta kvalité som rostas långsamt för att på bästa sätt bevara alla aromer. Givetvis är alla våra kaffeblandningar helt ekologiska.

Handplockade kaffebönor

2. skördning

Idag finns det maskiner som kan hantera skörden av frukten men trots det plockas de flesta för hand. Varje buske skördas då flera gånger för att man ska kunna ta tillvara på frukten när den är som bäst. Därefter tas frukten vidare till bearbetningsstationerna där bönorna separeras från fruktköttet, varefter de rengörs, torkas och sorteras. Råkaffet levereras därefter vidare till exportföretag som skeppar ut det till olika delar av världen.

Ekologiskt specialkaffe

3. urval

När frukten är skördad och man har separerat bönan från fruktköttet är det dags att välja bönor. Genom att kombinera flera olika sorter är det lättare att hålla en jämnare kvalitet än om man endast jobbar med en bönsort. Blir det en dålig skörd kan man då oftast ersätta just den bönsorten med en annan utan att kompromissa på kvalitén. Vår expertbarista har under flera månaders tid jobbat med att få fram de bästa möjliga blandningarna.

Kafferost Kaveh Azizian

3. rostning

Råkaffet i sig är helt smaklöst, det är under rostningen som det bildas och frigörs ämnen som ger kaffet dess speciella smak och arom. Rostat kaffe innehåller mellan 700-800 aromer och smaker. Vi rostar alla våra bönor i små omgångar i eget rosteri. Varje bönsort trumrostas för sig under längre tid (slowroast) för att kaffet ska nå sin fulla potential.

Färskt kaffe

5. färskhet

Hanteringen av kaffet är väldigt viktig för att kunna framställa rätt smaker och aromer i det bryggda kaffet. Kaffe är en färsk råvara med lättflyktiga aromer och smaker. Luft och syre är kaffet värsta fiende och kaffet förlorar snabbt smak och karaktär när det kommer i kontakt med luften. Genom att vi rostar kaffet själva efter behov kan vi garantera att kaffet som levereras inte är äldre än 14 dagar sedan rostningsdatum.

Cappuccino croissant

6. bryggning

Det finns ju en mängd av olika kaffemaskiner och bryggmetoden men för att få ett gott kaffe finns det två saker som gäller för alla. Se till att maskinen är ordentligt rengjord och använd alltid färska kallt vatten när du brygger. En dåligt rengjord maskin kan ge det allra bästa kaffet en bränd bismak. Använder du en kaffebryggare, se till att kalka ur den med jämna mellanrum. Det lönar sig.

Historien om kaffe

Historien om kaffe

Många tror att kaffet kommer från Sydamerika och idag stämmer den uppfattningen ganska bra, mycket av dagens kaffe odlas där. Men enligt myten var det i Afrika som kaffet först upptäcktes.

I de etiopiska bergstrakterna levde, för ca 1500 år sedan, en herde som hette Kaldi. Han tyckte en dag att hans getter uppförde sig underligt. De hoppade omkring och var ovanligt fulla av energi. Snart uppenbarade sig förklaringen för Kaldi. Getterna hade ätit röda bär från en buske och han insåg att det var dessa bär som gjort getterna pigga. Han skyndade då till ett munkkloster där han berättade för klostrets abbot om bären. Abboten lyssnade på Kaldis berättelse och bestämde sig för att själv undersöka de magiska bären. Han plockade några röda bär från busken, slog hett vatten över dem och drack sedan drycken. Abboten blev inte så lite förvånad när han märkte att han blev så pigg att han kunde hålla sig vaken flera timmar längre än vanligt. Abboten började därefter bjuda munkarna på drycken för att  de skulle hålla sig vakna under de långa aftonbönerna.

Klostret fick snart namnet “Det vakna klostret” på grund av denna fantastiska dryck. Om historien är sann går förstås inte helt säkert att veta, men om så är fallet så är Kaldi och getterna samt abboten och munkarna världens första kaffedrickare.